Het project Drentse Zonneroute A37 maakt onderdeel uit van het pilotprogramma Hernieuwbare Energie op Rijksgrond. Dit betekent dat de aanpak van het project is verlopen volgens het programma OER. Bekijk op deze pagina meer informatie over de werkwijze van het programma. Hieronder leggen we per fase uit wat er in het project Drentse Zonneroute A37 is gebeurd.
Voorverkenning 2017
De voorverkenning van het project Drentse Zonneroute A37 is in 2017 afgerond door middel van het tekenen van de intentieverklaring tijdens de Noordelijke Klimaattop.
Verkenning 2018-2019
Het doel van de verkenning was het bepalen of het project kan worden voortgezet naar de volgende stap; de planvorming. In de verkenning is getoetst of het project haalbaar is, zowel technisch, economisch als maatschappelijk. Daarom is in de verkenningsfase een Esthetisch Programma van Eisen (EPvE) gemaakt dat het kader schept voor een technisch realiseerbare, beheersbare, (verkeers)veilige én aantrekkelijke, innovatieve, Drentse zonneroute. Het EPvE is op basis van input vanuit informatiebijeenkomsten en een klankbordgroep tot stand gekomen. Daarnaast zijn de mogelijkheden voor financiële participatie en de planologische procedures verkend. Ook was er intensief contact met de netbeheerders.
De rapportage Verkenning Zonneroute A37 en het Esthetisch Programma van Eisen vindt u hier.
Planvorming 2020 – heden
In de planvorming is de planologische procedure doorlopen om het mogelijk te maken dat er zonnepanelen langs de A37 gelegd mogen worden. Het Provinciaal inpassingsplan (PIP) maakt het ruimtelijk mogelijk om de panelen te plaatsen op het totale grondgebied van RWS langs de A37 en geeft regels over de inpassing (hoogte, kleurstelling). Dit betekent niet dat daar ook panelen geplaatst moeten worden. Het ontwerp van het project is nader uitgewerkt waardoor een aantal stukken langs het traject zijn afvallen om redenen van veiligheid, technische haalbaarheid en inpasbaarheid. Op deze stukken worden dan geen zonnepanelen geplaatst. Door middel van bijeenkomsten is de omgeving geïnformeerd over het ontwerp en de procedure. Daarnaast is er door de gemeenten beleid opgesteld voor financiële participatie. Ook is in 2022 een marktconsultatie gehouden om bij de marktpartijen te peilen of er interesse is voor het project en is de financiële haalbaarheid en netaansluiting verder uitgezocht.
Het provinciaal inpassingsplan en het beeldkwaliteitsplan vindt u op het omgevingsloket: Regels op de kaart - Omgevingsloket (overheid.nl) Als u dan op de kaart de A37 zoekt en daarop klikt krijgt u een overzicht van geldende plannen op dat stuk. Als u in het tabblad boven de plannen provincie selecteert krijgt u de juiste link naar de plannen voor de zonneroute, met o.a. de onderzoeken naar geluid en verkeersveiligheid.
Heden
Kijk voor meer informatie over de vervolgstappen van het project op de pagina Planning.