De ondertekening is een mooie mijlpaal in het project en markeert de start van de voorbereidingen naar het vinden van een ontwikkelaar. De ontwikkelaar wordt gekozen door de samenwerkende partijen en gaat vervolgens in gesprek met inwoners, organisaties en andere belanghebbenden om tot een ontwerp te komen.
Samenwerking Rijk, provincie en gemeenten
Nederland wil in 2050 klimaatneutraal zijn en daarmee ook in de toekomst een prettige en gezonde leefomgeving zijn voor mens, dier en natuur. Gemeenten De Ronde Venen en Stichtse Vecht zetten daarvoor stappen door de opwek van duurzame energie en het verminderen van de CO2-uitstoot. De Rijksoverheid helpt gemeenten bij het halen van hun klimaatdoelen door restgronden langs rijkswegen ter beschikking te stellen voor de opwek van duurzame energie. Dit doet het Rijk in het OER-programma: Opwek van Energie op Rijksvastgoed. De Ronde Venen, Stichtse Vecht, provincie Utrecht, Rijkswaterstaat, Rijksvastgoedbedrijf en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland onderzoeken samen de mogelijkheden voor het opwekken van zonne-energie langs de A2 Noord.
Energie voor 6000 huishoudens
De samenwerkende partijen onderzochten de geschiktheid van de gronden en bepaalden de haalbaarheid van het project. Zo wordt er bijvoorbeeld rekening gehouden met de aanwezigheid van bomen op bepaalde gronden en de veiligheid van weggebruikers. Uit het onderzoek blijkt dat er mogelijk voor 6000 huishoudens energie opgewekt kan worden op rijksgronden langs de A2 Noord in De Ronde Venen en in Stichtse Vecht.
Startschot volgende fase
De ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst betekent dat het project een volgende fase ingaat. We starten nu de voorbereidingen om een ontwikkelaar te vinden die het project mag uitvoeren. Ontwikkelaars kunnen zich waarschijnlijk eind 2025 inschrijven. Daarna worden de inschrijvingen beoordeeld en is mogelijk in de zomer van 2026 bekend welke ontwikkelaar het project mag uitvoeren. Die ontwikkelaar gaat vervolgens in gesprek met de omgeving over onder andere het ontwerp, de financiële voordelen en mogelijke zorgen. Uiteindelijk nemen de gemeenten De Ronde Venen en Stichtse Vecht een besluit over de vergunningsaanvraag van de ontwikkelaar. Bij een positief besluit gaat de ontwikkelaar de opwek van zonne-energie langs de A2 Noord realiseren. Dit zal naar schatting in 2028 zijn.
Meer informatie over dit project vind je hier.
Foto boven: v.l.n.r. Guus van der Maas (projectleider OER), wethouder Dick Polman (Stichtse Vecht), wethouder Cees van Uden (De Ronde Venen) en Mattie Busch (directeur netwerkontwikkeling Rijkswaterstaat).
