‘De organisatie verbonden houden met wat we doen’

2184 keer bekeken 0 reacties

#OERverhalen - Wat heeft RWS-omgevingsmanager Paul Bielen het meest verbaasd in het OER-programma en wat betekent OER voor hem persoonlijk? Lees hier zijn ervaringen.

Als omgevingsmanager van de Duurzaamheidsroute A35 richt Paul Bielen zich op de externe omgeving rondom dit OER-project (Opwek Energie op Rijksvastgoed). Op een mooie maar ijskoude februari-ochtend spreken we Paul over zijn ervaringen in het programma en vertelt hij hoe de zomer van 2022 hem extra heeft gemotiveerd om zich voor duurzame energieprojecten in te blijven zetten.

Wat heeft je het meest verbaasd in het OER-programma?
‘Dat iedereen zijn handen vol heeft om de organisatie mee te krijgen. Voor ons team van de Duurzaamheidsroute is het net iets te vanzelfsprekend dat we met een transitie bezig zijn. We zijn een bevlogen club mensen dat van die noodzaak is doordrongen. Het is heel mooi dat we de kans krijgen een bijdrage aan de energietransitie te leveren, maar we moeten er wel voor zorgen dat we de RWS-organisatie verbonden houden. Daarnaast schalen we het aantal projecten van OER snel op, terwijl we op de echt spannende stukjes nog niet hebben bewezen dat het ook daadwerkelijk kan. Ik zou daarom behoefte hebben aan een ‘gidsproject’; een project van grote omvang dat aantoont dat we dit op deze manier goed kunnen. De A37 is al behoorlijk ver. Daar worden keuzes gemaakt en principes ontwikkeld die erg leerzaam zijn voor de rest’.

Het is heel mooi dat we de kans krijgen een bijdrage aan de energietransitie te leveren, maar we moeten er wel voor zorgen dat we de RWS-organisatie verbonden houden.

Wat was voor jou het opvallendste moment?
‘Dat was de eerste keer dat we met de stuurgroep een intentieverklaring ondertekenden. We hadden een zonnepaneel meegenomen naar het stadhuis van Enschede. Daarop zetten alle wethouders en de Hoofdingenieur-Directeur van RWS Oost-Nederland hun handtekening, als symbolische ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst. Dat zijn momenten die je bijblijven want daaruit blijkt dat er veel commitment is voor deze projecten. Iedereen snapt dat we iets moeten doen als maatschappij. Dat is mooi om te zien’.

Waar heb je het meest van geleerd?
‘Van de verkenningsfase van het A35-project. We gingen voor het eerst in dialoog met de omgeving en werkten samen met zes verschillende gemeenten. Die hadden allemaal hun eigen wensen over hoe inspraak geregeld moest worden. Het was een dynamisch en soms chaotisch proces. We probeerden elke gemeente maatwerk te bieden, maar dat bleek niet erg efficiënt. De terugkoppeling van de resultaten en de inspraakronde hebben we wel in één sessie met alle gemeenten gedaan. Iedereen kon op die manier zien wat er in alle gemeenten gebeurt waardoor je ook het goede gesprek krijgt. Het doel is natuurlijk dat we zoveel mogelijk energie gaan opwekken en dat gaat niet lukken als iedereen zegt ‘doe dat maar in de buurgemeente’.

Bergsport is mijn passie en als ik dan in de Alpen kom en zie dat mijn speeltuin er zo bij ligt, vind ik dat heel erg.

Wat betekent OER voor jou persoonlijk?
Ik kom graag in de Alpen en was van de zomer in Noord-Italië. We hadden er bewust voor gekozen om vroeg in het seizoen te gaan zodat er nog genoeg sneeuw zou liggen. Maar eenmaal aangekomen lagen de bergen erbij alsof het begin oktober was, de maand met de minste sneeuw. Dat vond ik verschrikkelijk om te zien! Ik heb daar een aantal dagen echt last van gehad. Je ziet natuurlijk al jaren dat de gletsjers zich terugtrekken, maar dit jaar was het extreem. Bergsport is mijn passie en als ik dan in de Alpen kom en zie dat mijn speeltuin er zo bij ligt, vind ik dat heel erg. Deze ervaring maakt dat je weer beseft hoe belangrijk het is dat we dit werk doen. 

Om verwarring te voorkomen, de foto bij dit artikel is genomen in 2021 tijdens een slechtweerperiode, en zeker niet in 2022!

Afbeeldingen

Cookie-instellingen