De Nederlandse wet- en regelgeving omvat veel onderwerpen die de veiligheid van een zonnepark verhogen. Erg belangrijk daarbij is handhaving. Hoe beter we controleren of de wet- en regelgeving goed wordt toegepast, hoe beter we de veiligheid kunnen garanderen. Het is daarbij belangrijk om niet alleen te controleren als het park af is, maar al te beginnen met controles tijdens de ontwerpfase. Door goede handhaving verkleinen we het risico dat er bijvoorbeeld bij een flinke storm onderdelen van het zonnepark op de weg waaien.
Het thema veiligheid van zonneparken is opgedeeld in drie subthema’s:
Brandpreventie en brand blussen
Wat is het?
Om brand te voorkomen letten we op welke materialen we kiezen en hoe we een zonnepark ontwerpen, zodat bijvoorbeeld de brandweer makkelijk toegang heeft en veilig kan werken.
Wat hebben we geleerd?
Bij ieder zonnepark staat een transformator, waar brand zou kunnen ontstaan. Door rondom de transformator stenen of grind te leggen, zorgen we dat de eventuele brand minder makkelijk over slaat.
Hoe pak je dat aan?
We betrekken de brandweer al bij de ontwerpfase van het zonnepark zodat zij tips kunnen geven die we meenemen in het ontwerp. Zo zijn we goed voorbereid in het geval van brand.
Tip voor nieuwe projecten
De brandweer en verzekeraars bouwen steeds meer kennis op over brand bij zonneparken; benut die kennis door hen vroegtijdig bij een project te betrekken.
Constructieve veiligheid
Wat is het?
Veiligheid van automobilisten heeft onze grootste aandacht. Hoe zorgen we bijvoorbeeld dat er geen onderdelen van een zonnepark op de weg waaien bij een flinke storm?
Wat hebben we geleerd?
Net als bij het onderwerp brandveiligheid is het handhaven van de wet-en regelgeving heel belangrijk. Niet alleen als het zonnepark er al staat, maar ook daarvoor, in de ontwerpfase.
Hoe pak je dat aan?
Laat een registercontroleur constructieve veiligheid de technische tekeningen van het ontwerp controleren zodat er op voorhand al aanpassingen gedaan kunnen worden. Zorg daarna, als het zonnepark gebouwd is, dat er iedere vijf jaar gecontroleerd wordt door een registercontroleur en extra als er een storm is geweest.
Tip voor nieuwe projecten
De eisen aan de constructieve veiligheid van zonneparken volgen uit het Bouwbesluit en de daaraan gelieerde normen. Voor de ontwerplevensduur van het zonnepark moet worden uitgegaan van minimaal 25 jaar.
Elektromagnetische compatibiliteit (EMC)
Wat is het?
Alle elektrische apparatuur kan storing veroorzaken bij andere elektrische apparatuur. De bekabeling van een zonnepark zou storing kunnen geven bij bijvoorbeeld informatieborden die boven de weg hangen.
Wat hebben we geleerd?
De plus en de min DC-kabels (gelijkspanning) van het zonnepark moeten zo dicht mogelijk bij elkaar in de grond gelegd worden (wel met minimaal 10 cm tussenruimte). Maak dus geen grote lussen in de bekabeling.
Tip voor nieuwe projecten
Zorg dat alle apparatuur het CE-keurmerk heeft en controleer de onderbouwing van het CE-keurmerk.