Gemeenten en Rijk voornemens om duurzame energie op te wekken langs snelwegen A2, A50 en A58

26-09-2024
257 keer bekeken 0 reacties

Gemeenten en het Rijk willen duurzame energie opwekken langs de A2, A50 en A58 in Noord-Brabant. Uit vooronderzoek blijkt dat de beschikbare rijksgronden, voornamelijk bij knooppunten en aansluitingen op de snelwegen, veel potentie hebben voor de opwekking van zonne-energie.

Op 26 september 2024 hebben de betrokken partijen een intentieverklaring ondertekend om de volgende fase in te gaan en de geselecteerde locaties verder te onderzoeken.

De beoogde locaties waar we potentie zien, zijn langs de A2 (39 km) tussen Best en de provinciegrens met Limburg, de A50 (10 km) tussen Son en Breugel en knooppunt Batadorp, en de A58 (13 km) tussen knooppunt Batadorp en Oirschot. Het project gaat verder onder de naam OER Brainport Rijkswegen, waarin ook het tracé van de A67 is opgenomen. 

Voorverkenning
De gemeenten Best, Cranendonck, Eindhoven, Heeze-Leende, Oirschot, Son en Breugel, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre dienden samen met RES Metropoolregio Eindhoven en de provincie Noord-Brabant een verzoek in bij het ministerie van Klimaat en Groene Groei (voorheen EZK) om de potentie te onderzoeken voor de opwek van duurzame energie van de rijksgronden langs de rijkswegen A2, A50 en A58. Uit vooronderzoek van bovenstaande partijen en Rijkswaterstaat bleek dat de rijksgronden voldoende potentieel bieden om energie op te wekken. De gemeenten en het Rijk gaan zich inzetten om de opwek van energie op die gronden mogelijk te maken.

Projectlocaties OER Brainport Rijkswegen​​​​​​

Volgende fase
In de volgende fase wordt de opwekpotentie verder uitgewerkt en gekeken naar de locatiekeuzes, de uitgangspunten voor landschappelijke inpassing en participatie. Het doel is om te komen tot een door de omgeving gedragen set aan percelen, technische randvoorwaarden en gezamenlijke uitgangspunten voor de realisatie van een (financieel haalbaar) zonnepark. In totaal is er circa 17,8 hectare grond als kansrijk aangemerkt, veelal in knooppunten of langs aansluitingen op de rijksweg. Vanwege locatiespecifieke kenmerken kunnen mogelijk nog een aantal percelen afvallen.

Netaansluiting
Het energienet in Noord-Brabant is overbelast. Het projectteam van OER blijft om die reden in gesprek met de netbeheerder om te kijken naar mogelijke oplossingen. Verder wordt ook gekeken naar kansen om energie die wordt opgewekt op dezelfde plek weer te gebruiken, zoals bijvoorbeeld voor naastgelegen bedrijventerreinen. 

Waarom OER?
In het programma Opwek van Energie op Rijksvastgoed (OER) verkennen de samenwerkende overheden waar en hoe we met steun van de omgeving grootschalig energie kunnen opwekken op rijksgronden. Dit gebeurt op initiatief van lokale overheden. Doel van programma OER is om de uitvoering van de Regionale Energie Strategieën (RES) te ondersteunen en om de klimaatdoelen te halen.  

Om de gemeenten te helpen in hun energieopgave stelt het Rijk haar gronden beschikbaar aan energieontwikkelaars voor de opwek van energie via het programma OER. Zo ook de gronden langs rijkswegen die Rijkswaterstaat in beheer heeft. Daarnaast kunnen ook aangrenzende gronden van de gemeenten en provincie meegenomen worden.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen