In het Programma OER verkennen we samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) waar en hoe we grootschalig energie kunnen opwekken op rijksgronden. Dat doen we in opdracht van het ministerie van Klimaat en Groene Groei. In deze interviewreeks bevragen we OER-collega’s over hun rol in het programma en wat hen drijft. Vandaag spreken we met Dylan van Dijk.
Dylan (31) werkt sinds februari van dit jaar bij OER en staat als omgevingsmanager aan de lat voor een aantal projecten in Brabant.
Wat is er bijzonder aan jouw werk?
‘Het bijzondere van mijn werk is dat je als omgevingsmanager echt aan de slag gaat met verbinden’, vertelt Dylan. ‘In een OER-project werk je met veel partijen samen waarbij ieder zijn eigen visie heeft op het project. Naast de energietransitie spelen er vaak nog andere opgaven die een plek eisen in de beperkt beschikbare ruimte langs onze infrastructuur.
Ik probeer die complexe ruimtelijke puzzel op te lossen door vanuit verschillende perspectieven naar belangen van stakeholders te kijken. Wat zijn de kansen in een projectgebied? Hoe creëren we win-wins? Hoe neem je bepaalde zorgen weg? En, niet onbelangrijk: wat zijn de wensen vanuit de omgeving? Hoe zorgen we ervoor dat we de omgeving goed betrekken en zij ook financieel kunnen profiteren van een project? Ik zie dat zelf als een stukje ondernemen. Van te voren is vaak niet alles duidelijk en er ligt ook geen blueprint van wat je moet doen. Dát, gecombineerd met een hands-on-mentaliteit, zorgt ervoor dat je als omgevingsmanager het verschil kan maken in een OER-project.’
Waar ben je het meest trots op?
Dylan veert bij deze vraag meteen op. ‘Ik ben er heel trots op dat ik in Team Zuid mag werken! Het is een superleuk en hecht team. Stuk voor stuk enthousiaste mensen, met allemaal verschillende karakters. Om met deze collega’s te mogen werken geeft mij een boost. In mijn eerste week bij dit team werd ik al uitgenodigd om samen te carnaval te vieren in Maastricht. Dat hebben we later nog eens dunnetjes overgedaan in Den Bosch én we zijn naar de Nijmeegse Vierdaagsefeesten geweest. Kortom, er wordt van alles georganiseerd om de teamspirit en dynamiek goed te houden.’
Duurzaamheid in vrije tijd?
Ook in zijn vrije tijd is Dylan met duurzaamheid bezig. In zijn woonplaats Nijmegen is hij voorzitter van de Stichting Duurzaam aan de Waal. Deze stichting zet zich in voor de ontwikkeling van Nijmegen als duurzame stad.
Dylan: ‘Onze stichting levert een bijdrage aan de ontwikkeling van Nijmegen als duurzame stad. Dit doen we door het organiseren van debatavonden, de zogenaamde Duurzaamheidscafés, en het Duurzame Estafettestokje. Dit symbolische stokje reist sinds 2014 langs allerlei organisaties, bedrijven en initiatieven in Nijmegen die werken aan een duurzame toekomst. Het stokje dient ook als blijk van waardering voor de inzet en het doorzettingsvermogen van degene die het ontvangt. Inmiddels heeft het stokje meer dan 70 initiatieven in Nijmegen bezocht.
De Duurzaamheidscafés trekken altijd veel publiek. Deze laagdrempelige, interactieve en inspirerende avonden gaan over allerlei onderwerpen, bijvoorbeeld over het belang van inheemse kennis of de materialenrevolutie: van huizen van beton naar bouwen met schimmels en hout. Onlangs stond de avond in het teken van 'eerste hulp voor hypocrieten' - waarom groen doen (soms) zo lastig is. We willen graag alles zo duurzaam mogelijk doen, maar soms lonkt die vliegreis naar Bali. Hoe ga je om met die dilemma's?
Onze stichting werkt samen met allerlei stakeholders in de stad waaronder de Radboud Universiteit en de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Daarnaast nodigen we regelmatig inspirerende sprekers uit van andere organisaties en gemeenten. Zo was onlangs bijvoorbeeld Marjan Minnesma van Stichting Urgenda (organisatie voor innovatie en duurzaamheid) te gast. Ons doel is altijd om een goede kruisbestuiving te creëren vanuit de inhoud, de stad of een visie van een bepaalde organisatie. We sluiten de avonden steevast af met een spoken word-artist en een gezellige borrel. Vaak spelen er ook live bandjes, waarmee we een mooie brug slaan naar de creatieve kant van de stad.’