Tender Zon op De Slufter weer stap dichterbij

22-01-2024
805 keer bekeken 0 reacties

Op 18 januari bevestigden Rijkswaterstaat, Rijksvastgoedbedrijf en Havenbedrijf Rotterdam hun samenwerking voor het project Zon op De Slufter; het potentieel grootste drijvende zonnepark van Europa.

Handtekeningen werden gezet en vormden de symbolische start van de tender waarvan de inschrijvingsfase binnenkort start.

Deze tender is een procedure waarin bovenstaande partijen bekendmaken dat de markt de mogelijkheid heeft energie op te wekken op De Slufter. Bedrijven kunnen hiervoor een offerte indienen. Rijkswaterstaat, Rijksvastgoedbedrijf en Havenbedrijf Rotterdam bereiden de tender Zon op De Slufter gezamenlijk voor en Havenbedrijf Rotterdam voert de tender uit. Dit najaar wordt de partij geselecteerd die dit drijvende zonnepark gaat realiseren.

V.l.n.r. Boudewijn Siemons, Egbert van der Wal en Monique Domsdorf van het Havenbedrijf, Agnes Wittink van het Rijksvastgoedbedrijf en Arjan Driesprong van Rijkswaterstaat.

Arjan Driesprong (hoofdingenieur-directeur bij Rijkswaterstaat) over het project Zon op De Slufter: 'Als Rijkswaterstaat willen we ook nieuwe, innovatieve kansen benutten om bij te dragen aan de energiedoelstellingen van Nederland. Mooi dat dat ook hier gaat lukken.'

Zon op Slufter

Het baggerdepot De Slufter stelt 80 hectare wateroppervlakte ter beschikking voor het realiseren van een drijvend zonnepark. In het depot De Slufter slaan Havenbedrijf Rotterdam en Rijkswaterstaat verontreinigde baggerspecie op. Havenbedrijf Rotterdam en Rijkswaterstaat beheren en onderhouden samen dit depot op de Maasvlakte. Om slim om te gaan met de schaarse ruimte willen de partijen in de toekomst deze bestaande exploitatie combineren met de opwek van zonne-energie. Daarom wordt een deel van dit gebied voor 27 jaar te huur aangeboden.

Doordat de zonnepanelen in het baggerdepot drijven, is voor het opwekken van duurzame energie op deze locatie geen extra ruimte nodig. De uiterst westelijke ligging van depot De Slufter maakt het een van de meest zonrijke plekken van Nederland. Het gebied kan in potentie een geïnstalleerd vermogen van circa 128 MWp kwijt en zou daarmee het grootste drijvende zonnepark van Europa worden. Hiermee wordt jaarlijks een hoeveelheid duurzame stroom opgewekt die gelijk staat aan het verbruik van circa 33.000 huishoudens en een CO2-reductie van ruim 50 kton.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen