Doel
Het project heeft als doel gronden in beheer van Rijkswaterstaat beschikbaar te stellen voor de energietransitie. Hiervoor gelden de uitgangspunten van de eerder opgeleverde verkenning. De gronden worden via een openbare tenderprocedure beschikbaar gesteld voor een ontwikkelaar. Waterschap Zuiderzeeland zal de zonnepanelen zelf in beheer en exploitatie nemen om aan haar huidige en toekomstige energiedoelen te voldoen.
Meedenken
Het project raakt de belangen van veel partijen zoals burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuursorganen. Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG), Rijkswaterstaat en Waterschap Zuiderzeeland vinden het daarom belangrijk dat al deze partijen de mogelijkheid hebben om ideeën in te brengen en mee te denken bij het project.
Daarom hebben wij in najaar 2020 dit digitale platform ingericht. In de verkenningsfase heeft u als omwonende, ontwikkelaar of weggebruiker veelvuldig gebruik gemaakt van de mogelijkheden om mee te denken en mee te doen. Ook is er in de verkenningsfase een aantal digitale bijeenkomsten geweest en zijn er destijds enkele interactieve tools gebruikt op deze website.
In de huidige fase is er ook ruimte voor participatie. In het “Voornemen en Voorstel voor Participatie” staat hoe de verschillende partijen worden betrokken in verschillende fasen van het project. Dit participatieplan wordt geactualiseerd bij belangrijke momenten in het project. Op de website A6 Zon Lelystad - Dronten (rvo.nl) leest u hier meer over.
Het project ligt nu ter inzage. Van vrijdag 17 november tot en met donderdag 28 december 2023 kunt u reageren op het 'Voornemen en Voorstel voor Participatie' door uw zienswijze hier A6 Zon Lelystad - Dronten (rvo.nl) in te dienen.
Wilt u op de hoogte blijven en de nieuwsbrieven ontvangen, registreert u zich dan hier: Registreren A6 zon Lelystad Dronten | Energie op Rijksgrond
Vergelijkbare projecten
In opdracht van het ministerie van Klimaat en Groene Groei werken Rijkswaterstaat, het Rijksvastgoedbedrijf en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland sinds 2018 samen in het programma ‘Opwek van energie op rijksvastgoed’. Binnen het programma zijn locaties aangewezen. Het project A6 zon Lelystad Dronten is een van deze locaties. Hier vindt u meer informatie over het programma Energie op Rijksvastgoed | Energie op Rijksgrond
Samenwerking
In dit project A6 zon Lelystad Dronten werken gemeente Lelystad, gemeente Dronten, provincie Flevoland, Waterschap Zuiderzeeland, netbeheerder Liander, Rijkswaterstaat, Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland en Rijksvastgoedbedrijf samen. Elke partij levert de nodige expertise. De partijen onderzoeken hoe de gronden ingezet kunnen worden voor de opwek van duurzame energie en met welke aspecten rekening gehouden moet worden. Er wordt onder andere gekeken naar de financiële haalbaarheid, de verkeersveiligheid, landschappelijke inpassing, ecologie en de impact op het elektriciteitsnetwerk. Er is een stuurgroep ingesteld met vertegenwoordiging vanuit provincie Flevoland, gemeenten Lelystad en Dronten, Waterschap Zuiderzeeland, Liander, ministerie van Klimaat en Groene Groei, Rijksvastgoedbedrijf en Rijkswaterstaat. Deze stuurgroep neemt de besluiten die voorliggen in dit project.
Waterschap Zuiderzeeland onderzoekt het deel van het project dat betrekking heeft op de IJsselmeerdijk. Op de pagina A6 zon IJsselmeerdijk van Waterschap Zuiderzeeland leest u hier meer over.
Initiatief
In 2017 heeft de provincie Flevoland gevraagd aan de toenmalige ministers van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken of het mogelijk is om hernieuwbare energie in te passen in de geplande wegverbreding van de A6. Voor de IJsselmeerdijk biedt de geplande versterking van de dijk door Waterschap Zuiderzeeland kansen om hierin direct de aanleg van zonnepanelen op de dijk in het ontwerp mee te nemen. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat de rijksoverheid, waar mogelijk, de gronden die in haar bezit zijn beschikbaar stelt voor de klimaatopgave, in het bijzonder voor hernieuwbare energie.
In de Regionale Energiestrategie (RES) zijn afspraken gemaakt over hoeveel duurzame energie er in 2030 in Flevoland wordt opgewekt. Het vinden van geschikte ruimte is daarbij een uitdaging. Daarom is het belangrijk om de beschikbare ruimte zo goed mogelijk te gebruiken. Dit kan door de ruimte voor meerdere doelen te gebruiken. Het project A6 zon Lelystad Dronten draagt hieraan bij en is een van de energieprojecten in de RES.
Planning
De verkenning (najaar 2020 tot en met zomer 2021) leverde het volgende op: een visie, een set bouwstenen en een uitwerking voor het opwekken van zonne-energie langs en in de midden- en/of zijbermen en/of op- en afritten van de A6 van aansluiting Almere-Oostvaarders tot de Ketelbrug. Deze resultaten zijn terug te vinden op deze website.
In de fase daarna, de zogenaamde planfase, is het resultaat van de verkenningsfase verder uitgewerkt in het Principeontwerp zon.
In het najaar van 2023 is de Rijkscoördinatieregeling gestart. Meer hierover leest u hier.
Tot slot organiseren we een openbare inschrijving om de ontwikkelaar van het zonnepark te selecteren. Deze partij is dan verantwoordelijk voor de realisatie en exploitatie van het project.