De conclusies van dit traject leest u in de Eindrapportage Verkenning. De Duurzaamheidsroute A35 kan naar verwachting minimaal 75 GWh tot maximaal 100 GWh aan energie opwekken. Dat is genoeg voor zo'n 25.000 tot 35.000 huishoudens in Twente. Dat blijkt uit een verkenningsrapport dat is vastgesteld door de colleges van de gemeenten Almelo, Borne, Enschede, Hellendoorn, Hengelo en Wierden, gedeputeerde staten van de provincie Overijssel en de besturen van Rijkswaterstaat, Waterschap Vechtstromen en netbeheerder Enexis. Deze samenwerkingspartners gaan nu verder met het uitwerken van de ideeën uit het verkenningsrapport.
Terugblik bijeenkomst 30 november
Dinsdag 30 november hebben we een eerste schetsontwerp gepresenteerd aan omwonenden, weggebruikers en ondernemers langs de Duurzaamheidsroute A35/A1 en andere belanghebbenden. Het grootste deel van de aanwezigen was neutraal tot positief over de verwerking van de input uit de eerdere participatiesessies. Per sessie had tussen de 10 en 20% van de aanwezigen aanvullende op- of aanmerkingen op de gepresenteerde ideeën. De uitgebreide samenvatting van deze feedback vindt u per gemeente terug in de Eindrapportage Verkenning.
Aan de hand van alle input die is opgehaald tijdens de bijeenkomst van 30 november werd het schetsontwerp verder aangescherpt met een sterk contrast tussen stedelijk en landelijk gebied.
Financiële haalbaarheidstoets
Een laatste onderdeel in de verkenningsfase van de pilot is de financiële haalbaarheidstoets, hiervoor is een business case opgesteld. Daarvoor zijn de kosten, baten en risico's voor het aanleggen van de Duurzaamheidsroute A35 tegen elkaar afgewogen. Twee varianten zijn doorgerekend: een landschappelijke variant en een maximale opbrengst-variant.
Uit de eerste financiële haalbaarheidstoets blijkt dat zowel de landschappelijke variant als de maximum variant financieel haalbaar kunnen zijn. In een volgende fase, de fase van de planuitwerking, toetsen wij opnieuw of het project haalbaar is.
Meer over de financiële haalbaarheidstoets leest u in de Eindrapportage Verkenning.
Hoe verder?
De verkenningsfase is nu met het positieve besluit van de stuurgroep afgerond. De betrokken gemeenten hebben aangegeven verder te willen met de planfase. Het verkenningsrapport dient als uitgangspunt hiervoor. We gaan nu de ontwerpen uitwerken en concreter maken. Daarbij kijken we ook naar de planning en planologische inpassing voor het hele project. Dit proces duurt ongeveer een jaar. Ook in deze fase vragen de deelnemende gemeenten, provincie, waterschap, Rijkswaterstaat en Enexis aan de omgeving om mee te denken over de uitwerking en uitvoering. U ontvangt hiervoor te zijner tijd een nieuwe uitnodiging. We gaan dan verder in op de details en borduren voort op eerdere gesprekken en opmerkingen. Ook kijken we naar eventuele nieuwe ideeën en kansen.