Terugkoppelingsbijeenkomst: webinar
Afgelopen oktober en november werden er zeven participatieavonden georganiseerd voor de zes deelnemende gemeenten. Als afsluiting van deze participatieronde organiseren we een online terugkoppelbijeenkomst op 29 februari van 19:30 tot 21:00. Dit webinar is te volgen via YouTube (www.youtube.com/watch?v=X9FaT0ytJyA). Tijdens deze bijeenkomst wordt u bijgepraat over de stand van zaken rond de Duurzaamheidsroute A35, blikken de wethouders van Hengelo en Borne terug op de participatieavonden en bespreken we hoe de input van de participatieavonden is gebruikt om te komen tot het huidige voorstel. Tot slot nemen we u mee in het vervolg van het project. U bent van harte welkom!
Deelnemende gemeenten
Bij de duurzaamheidsroute A35 zijn zes gemeenten betrokken: Almelo, Borne, Enschede, Hellendoorn, Hengelo en Wierden. Langs het traject ligt ook de gemeente Hof van Twente. Meerdere keren kregen we de vraag waarom deze gemeente niet deelneemt aan het project en waarom inwoners van Hof van Twente geen uitnodiging hebben gehad voor de participatiebijeenkomsten. De gemeente Hof van Twente heeft vanaf het begin aangegeven niet mee te willen doen aan de duurzaamheidsroute A35. Dat was een bestuurlijke keuze. Tijdens de participatieavonden waren wel een paar inwoners van Hof van Twente aanwezig. Ook zij konden hun mening op de voorgestelde plannen geven.
Eigenaarschap van de gronden
Tijdens de participatieavonden kregen we regelmatig de vraag wat er gaat gebeuren met de gronden die bij het project horen. Wie is daar straks de eigenaar van?
De Duurzaamheidsroute A35 bestaat uit gronden van de betrokken gemeenten en het Rijk. Het projectteam onderzoekt of er mogelijk ook gronden van private derden worden toegevoegd aan de duurzaamheidsroute. Alle gronden samen worden straks aan de markt aangeboden. De partij die het zonnepark gaat ontwikkelen wordt niet eigenaar van de gronden, alleen van het zonnepark zelf. Het eigendom van de gronden blijft in handen van de huidige eigenaren. Zij ontvangen een marktconforme vergoeding voor het in gebruik geven van de gronden. De precieze duur van de ingebruikgeving en de manier van ingebruikgeving (e.g., pachten) is nog niet bekend. De gronden worden dus tijdelijk in gebruik gegeven voor het zonnepark. Het gaat dan bijvoorbeeld om een periode van 20 of 25 jaar.
Vervolg van de duurzaamheidsroute
Met het aanstaande webinar sluiten we de huidige participatieronde af. Het projectteam overhandigt het huidige voorstel dan aan de provincie en de betrokken wethouders. Zij gaan de komende tijd door met het maken van een zogenaamd voorontwerp projectbesluit. Hierin staat bijvoorbeeld welke gronden in het project meegenomen worden en welke randvoorwaarden er aan het project verbonden zijn.
In mei 2024 gaat het voorontwerp projectbesluit ter consulatie naar alle relevante partijen zoals het Rijk en de gemeenteraden. Daarna wordt de input vanuit de partijen in het projectbesluit verwerkt. Naar verwachting vindt er in september 2024 besluitvorming plaats over het ontwerp-projectbesluit. Dan ligt het ook ter inzage. Dit betekent dat bijvoorbeeld omwonenden nog inspraak hebben op het besluit. Na de inspraak verwerkt te hebben, wordt het projectbesluit naar verwachting in het voorjaar van 2025 vastgesteld.
Na vaststelling van het projectbesluit wordt het aan de markt aangeboden. Dit betekent dat partijen/investeerders kunnen inschrijven om de duurzaamheidsroute A35 te realiseren. Het doel is om in 2027 of 2028 daadwerkelijk de zonnepanelen langs de Duurzaamheidsroute A35 te plaatsen.