Locatie Kreekraksluizen biedt mogelijkheden voor een drijvend zonnepark. In dit project wordt verkend onder welke voorwaarden dat op het bufferbekken kansrijk is. Vooralsnog lijkt een opgesteld vermogen tussen 20 en 30 MW haalbaar.
Het projectteam bestaat uit medewerkers van Rijkswaterstaat (RWS), de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het Rijks Vastgoedbedrijf (RVB), met gemeente Reimerswaal als samenwerkingspartner.
Onderzoeken & haalbaarheid
Drijvende zonneparken zijn een relatief nieuwe ontwikkeling. Er is onzekerheid over de mogelijke effecten, waarvoor bredere kennis en ervaring nodig is. In diverse studies verkent het project de technische, financiële en ruimtelijke haalbaarheid.
Het bufferbekken is onderdeel van het sluizencomplex. Het ontvangt water uit de sluizen, om het waterpeil in de sluizen te laten zakken tot het niveau van het Volkerak-Zoommeer (ten noorden). Zo kan de scheepvaart de sluis passeren. Vanuit het bufferbekken wordt ook water naar het kanaal gepompt (zuidzijde). Zo wordt het zoute water op afstand van de sluizen gehouden. Beide functies mogen uiteraard niet gehinderd worden.
Daarnaast wordt uitgezocht in hoeverre een toekomstig zonnepark invloed heeft op de waterkwaliteit en de natuur. Ook is er aandacht voor (recreatief) medegebruik van het bufferbekken. Zo betrekken we vissers van hengelsportvereniging het Spanjooltje bij de onderzoeken naar de waterkwaliteit en het onderwater leven.
Ook de gemeente stelt voorwaarden, zoals aan inpassing in de ruimte en participatie van de omgeving bij een mogelijk toekomstige ontwikkeling en realisatie van een drijvend zonnepark.
Tegelijkertijd is het nodig dat de exploitatie van een mogelijk zonnepark ook rendabel is. Om inzicht te krijgen in de interesse en de ontwikkelingen in de markt, hielden we in het najaar van 2022 een marktconsultatie.
Wat vooraf ging
In 2019 startte de voorverkenning naar potentieel geschikte locaties op het sluizencomplex. Twee locaties kwamen in beeld: het Bathse Spuikanaal en het bufferbekken. Voor beide locaties vond een quick-scan plaats naar de mogelijke effecten op waterveiligheid en waterkwaliteit, als ook de mogelijke invloed op natuur. Op basis hiervan kwam locatie bufferbekken als meest kansrijk naar voren.
Ondertussen werd duidelijk dat gemeente Reimerswaal tijd nodig had om beleid op te stellen voor het omgaan met duurzame initiatieven en aansluitend de ontwikkeling van een breder gebiedsperspectief. Sinds de vaststelling van de Structuurvisie biedt de gemeente planologische ruimte voor toekomstige ontwikkeling van een drijvend zonnepark. Daarop zijn de verkennende studies voortgezet.
Het projectteam wenst de interesse van marktpartijen en hun inschatting van de haalbaarheid al in een vroeg stadium te toetsen. Hiervoor organiseerde het project vanaf 3 oktober een marktconsultatie. Deze bestond uit een schriftelijke vragenronde in combinatie met een bijeenkomst op 17 november 2022. De resultaten daarvan zijn eind 2022 op Biedboek beschikbaar gesteld. De vragen in de marktconsultatie hadden o.a. betrekking op de (financiële) haalbaarheid, de diverse (technisch-)inhoudelijke kaders en financiële participatie.
Op weg naar de planfase
Op basis van de binnengekomen reacties concludeert het Rijksvastgoedbedrijf dat er gezien de huidige uitgangspunten een basis is om een zogenaamd ‘tenderproces’ voor te bereiden. Dat is het voornemen om rijksgrond – onder voorwaarden – voor medegebruik door derden beschikbaar te stellen. Het projectteam zal in 2023 de input nader onderzoeken en nagaan of en op welke wijze daaraan invulling kan worden gegeven.
De precieze voorwaarden en kaders voor het drijvende zonnepark voor bijvoorbeeld natuur, veiligheid en medegebruik worden dan nader vastgesteld. Ook wordt de planning van de baggerwerkzaamheden bepaald. Die is momenteel bepalend voor de verdere invulling van het traject naar een openbare inschrijving. Indien het project doorgang vindt, zal het Rijksvastgoedbedrijf naar verwachting eind 2024/begin 2025 starten met de openbare inschrijfprocedure.