Het OER-project Zonnelint A12-A30 verkent de potentie van zonne-energie langs de A12 en de A30 in de gemeente Ede.
- Grootte: 7,2 hectare
- Potentie: 6,6 MWp
- Partners: Rijkswaterstaat, Rijksvastgoedbedrijf, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de gemeente Ede.
- Status project: Planvormingsfase
- Planning: Marktverkenning van eind april tot begin juni 2024. Eind 2024 hopen we te starten met de inschrijving.
Aanleiding project
Nederland wil graag energieneutraal worden in 2050. Voor deze doelstelling werken gemeenten samen. Wil je hierover meer weten, bekijk dan hier de animatie met uitleg over de RES. Om de gemeenten te helpen in hun energieopgave stelt het Rijk haar rijksgronden beschikbaar voor de opwek van energie via het programma OER (Opwek van Energie op Rijksvastgoed). Zo ook de gronden langs de A12 en de A30 die Rijkswaterstaat in beheer heeft.
Kenmerken projectgebied
Het project Zonnelint A12-A30 loopt in de gemeente Ede. In dit project kijken we naar de mogelijkheden van zonnepanelen langs de snelwegen A12 en A30. Het zoekgebied voor de A12 loopt van de grens van de gemeente Veenendaal tot de Edeseweg in Ede. Voor de A30 loopt het tot aan grens van de gemeente Barneveld.
In onderstaand plaatje staan de kansrijke gebieden voor zonne-energie die uit de verkenning zijn gekomen.
Marktverkenning
In de verkenningsfase hebben Rijkswaterstaat en de gemeente Ede onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor de opwek van zonne-energie. Bij de potentiescan is gekeken naar aspecten zoals watergangen, ondergrondse buisleidingen, beplanting en veiligheidsafstanden. De gemeente Ede vindt het beschermen en mogelijk versterken van de natuur een belangrijke voorwaarde. Er zijn daarom voorwaarden opgesteld voor een goede ecologische inpassing van het project, bijvoorbeeld door stukken grond aan te wijzen waarop de natuur verbeterd wordt.
De verkenningsfase leverde een eerste potentiescan die nu wordt voorgelegd aan de markt. Dit doen we met een marktverkenning. Het doel van deze verkenning is om te peilen of er interesse is vanuit de markt voor de verdere ontwikkeling van dit duurzame project. Deze verkenning is een eerste stap om te bepalen of het project haalbaar is. Meer informatie over de marktconsultatie staat op biedboek.
Meedenken en meedoen
Gemeente Ede vindt het belangrijk dat de omwonenden en andere belanghebbenden invloed hebben op hun leefomgeving. Wanneer de plannen voor het zonnelint concreter zijn, zal de omgeving worden uitgenodigd om mee te denken en deel te nemen aan het verdere proces. Samen met de omgeving wordt er nagegaan welke vorm van financiële participatie mogelijk is. Daarnaast worden wensen opgehaald voor de ruimtelijke inpassing.