Algemeen - Clusters van zon
Clusters van zon
Variant C en D bestaan beiden uit clusters van zonne-energie bij de dwarsverbindingen over de A6. De A6 als kralensnoer van een reeks van bijzondere plekken bij de kruisingen van de snelweg en lokale routes. De zonnepanelen markeren hiermee niet de lange lijn van de snelweg, maar meer de dwarsrichting van het landschap.
Waar staan de panelen?
De panelen staan met name opgesteld in de ruimten die worden gevormd bij de knooppunten. Hierdoor kan het grootste deel van de snelweg vrij blijven van panelen. Ook op enkele andere locaties buiten de knooppunten zijn er kansen om juist de dwarsrelatie te benadrukken, bij de verzorgingsplaatsen, bij de Knardijk en bij rustplaats Rivierduin. De oppervlakte om panelen te plaatsen binnen deze locaties is circa 60 hectare.
Twee varianten
Binnen het model van de clusters van zon zien we twee verschillende varianten: ‘Landart bij kruisingen’ en de ‘Zonneparken langs de A6’. Bij deze varianten wordt dezelfde ruimte ingevuld met panelen, alleen wordt uitgegaan van een andere opstelling van de panelen, waardoor een compleet verschillende uitstraling ontstaat.
Variant D
Zonneparken langs de A6
Bij een aantal kruisingen met het lokale netwerk worden zonneparken ontwikkeld. Samen zorgen zij voor een reeks van zonneparken langs de A6 die van betekenis zijn voor de beleving van zowel de gebruikers van de snelweg als de gebruikers van het lokale netwerk.
Opstelling van de panelen
De panelen staan op een functionele manier opgesteld in de ruimtes die worden gecreëerd door de knooppunten. Hierbij worden de zonnepanelen opgesteld in een standaard zuidgeorienteerde opstelling. De panelen staan aan weerszijden van de weg, en ook in de middenberm. Hierdoor ontstaat het beeld van zonneparken, waar de weg doorheen gaat. De zonneparken bij de knooppunten krijgen elk hun eigen sfeer, door de manier waarop de panelen worden geplaatst, maar ook door de manier waarop de parken landschappelijke worden ingepast. Zo kunnen de parken in het gebied van Nationaal Park Nieuw land waterrijk worden ingepast, met aantrekkelijke rietoevers. De knooppunten in het gebied van de boog van Lelystad: aansluitingen 10 en 11 kunnen juist veel meer worden ingericht met kruidenrijke randen. De locaties in het gebied bij de IJsselmeerdijk zouden meer een landart achtige uitstraling kunnen krijgen, waarbij bij rustplaats Rivierduin de historische rivierduinen weer herkenbaar gemaakt worden met zonnepanelen, en bij knooppunt Ketelbrug juist een verbinding over de weg wordt gecreeerd als accentuering van het begin/einde van de polder.
Afslag Swifterbant
Landschappelijk ingepast
De ruimte binnen het knooppunt wordt functioneel ingericht met een standaardopstelling van zonnepanelen. In aansluiting op het natuurgebied Kamperhoek kan het zonnepark tussen de wegen van de afslag een natuurlijke inpassing krijgen, met riet en struweel.
Aansluiting 11 Lelystad Noord
Dwarsrelatie landschap en weg
Zuidgeorienteerde zonnepanelen komen bij aansluiting 11 Lelystad Noord dwars op de richting van de snelweg te staan. Hierdoor ontstaat het gevoel echt door een doorlopend zonnepark te rijden. Er ontstaan minder rafelranden en overhoeken langs de weg. De panelen kunnen worden ingepast met bloem- en kruidenrijke randen.
Verzorgingsplaatsen de Aalscholver en de Lepelaar
Verbinding weerszijden van de weg
Panelen aan weerszijden van de weg vormen vormen een zonnepark waar de snelweg tussendoor gaat. Daarnaast staan er paneelopstellingen boven de parkeerplaatsen en worden daken gebruikt voor zon. De panelen binnen een knooppunt hebben dezelfde uitstraling, kleur, orientatie en blijven onder ooghoogte.
Bent u benieuwd naar de andere varianten? U kunt hieronder verder klikken.