Algemeen - Clusters van zon
Clusters van zon
Variant C en D bestaan beiden uit clusters van zonne-energie bij de dwarsverbindingen over de A6. De A6 als kralensnoer van een reeks van bijzondere plekken bij de kruisingen van de snelweg en lokale routes. De zonnepanelen markeren hiermee niet de lange lijn van de snelweg, maar meer de dwarsrichting van het landschap.
Waar staan de panelen?
De panelen staan met name opgesteld in de ruimten die worden gevormd bij de knooppunten. Hierdoor kan het grootste deel van de snelweg vrij blijven van panelen. Ook op enkele andere locaties buiten de knooppunten zijn er kansen om juist de dwarsrelatie te benadrukken, bij de verzorgingsplaatsen, bij de Knardijk en bij rustplaats Rivierduin. De oppervlakte om panelen te plaatsen binnen deze locaties is circa 60 hectare.
Twee varianten
Binnen het model van de clusters van zon zien we twee verschillende varianten: ‘Landart bij kruisingen’ en de ‘Zonneparken langs de A6’. Bij deze varianten wordt dezelfde ruimte ingevuld met panelen, alleen wordt uitgegaan van een andere opstelling van de panelen, waardoor een compleet verschillende uitstraling ontstaat.
Variant C
Landart bij kruisingen
De kruisingen met lokale routes worden geaccentueerd met zonnepanelen. Samen zorgen zij voor een reeks van landart-plekken die van betekenis zijn voor de beleving van zowel de gebruikers van de snelweg als de gebruikers van het lokale netwerk.
Opstelling van de panelen
De panelen vormen kunstzinnige verbindingen over de weg, of benadrukken het doorlopende landschap aan weerszijden van de weg. Hiervoor kunnen bestaande viaducten worden ingezet, of nieuwe elementen worden gemaakt, zoals bijvoorbeeld bij de verzorgingsplaatsen. De land-art achtige elementen passen in het karakter van de provincie als land-art provincie, en vormen een visitekaartje voor de duurzame snelweg.
Aansluiting 11 Lelystad Noord
Golvende zonnevelden
Het gebied dat omsloten wordt door de aansluitingswegen is niet vlak, maar wordt grotendeels bepaald door taluds en hellingen. De panelen worden zo geplaatst dat er visueel een aansluitende zonne-helling ontstaat, die meebeweegt met de taluds.
Beplanting en ecologische waarde binnen de knooppunten
Binnen de knooppunten zijn op enkele plekken bomen aangeplant. Deze bomen zouden voor dit model verdwijnen. De bomen zullen op andere locaties worden gecompenseerd. Om toch ook de ecologische waarde van de knooppunten te behouden worden bloem- en kruidenrijke bermen aangelegd.
Verzorgingsplaatsen de Aalscholver en de Lepelaar
Verbinding weerszijden van de weg
Ooit stonden er bomen in de middenberm van de snelweg ter plaatse van de verzorgingsplaatsen. Die bomen vormden de verbinding tussen de twee zijden van de snelweg. Door boven de parkeerplaatsen aan weerszijden van de weg een overkoepeling te maken van zonnepanelen worden de verzorgingsplaatsen visueel met elkaar verbonden.
Kruising met de Knardijk
Panelen op de dijk
De Knardijk, in eigendom van het Waterschap, heeft geen primaire waterkerende functie meer. Wel is het een belangrijke landschappelijke lijn door de polder, die ook waarde heeft als recreatieve en ecologische verbinding. Door een deel van het talud te gebruiken voor de opstelling van panelen kan deze lijn in het landschap extra zeggingskracht krijgen. We zien dit als een meekoppelkans.
Bent u benieuwd naar de andere varianten? U kunt hieronder verder klikken.