Algemeen - Lange lijn van zon
Lange lijn van zon
Variant A en B bestaan beiden uit een lange lijn voor zonne-energie langs de A6, die past bij de grote schaal van het Flevolandse landschap en de hoge snelheid van de weggebruiker.
Waar staan de panelen?
De zonnepanelen staan opgesteld in de bermen langs de weg en benadrukken de snelweg als een lange lijn door het landschap. Het merendeel van de bermen kan hiervoor in worden gezet, waardoor zoveel mogelijk het beeld van een continue lijn van zon wordt gecreëerd. Op enkele plekken wordt juist voorgesteld om de bermen juist vrij te houden van panelen, vanwege de bijzondere kwaliteiten van het landschap. De buitenbermen van de weg ter plaatse van het Venster op Nationaal Park Nieuw Land worden bijvoorbeeld vrijgehouden. Dit natuurgebied is het visitekaartje van de provincie. Het zicht zou dan ook de natuurbeleving moeten benadrukken. Ook op enkele andere plekken blijven de buitenbermen vrij van panelen bijvoorbeeld om het zicht op het omringende landschap te benadrukken. In de boog rond Lelystad, en de bocht richting de IJsselmeerdijk worden de noordelijke buitenbermen ingezet voor zonnepanelen. De oppervlakte die op deze manier geschikt is om zonnepanelen te plaatsen is circa 100 hectare.
Twee varianten
Binnen het model van de Lange lijn van zon zien we twee verschillende varianten: het ‘Golvend lint met drie karakters’ en de ‘Streepjescode in de polder’. Bij deze varianten wordt dezelfde ruimte ingevuld met panelen, alleen wordt uitgegaan van een andere opstelling van de panelen, waardoor een compleet verschillende uitstraling ontstaat.
Variant A
Golvend lint met drie karakters
De opstelling van de zonnepanelen variëert met het karakter van de drie deeltrajecten: langs het IJsselmeer volgt de opstelling het talud van de dijk, in de boog bij Lelystad accentueert de opstelling het groene karakter van de boog en bij de Oostvaardersplassen verwijst de opstelling naar het water. Ook de kleurstelling van de panelen is verschillend in de deeltrajecten. Samen vormen de zonnepanelen een gevarieerd lint dat meekleurt met de omgeving.
Opstelling van de panelen
De bermen langs de weg variëren in breedte. Deze golf van zonnepanelen varieert in breedte en hoogte, maar vormt zoveel mogelijk een doorlopend element. De zonnepanelen worden zo opgesteld dat er een soort continue ‘golfbeweging’ ontstaat, met een grote sculpturale kwaliteit. Deze golf blijft voor het grootste deel onder de ooghoogte van automobilisten waardoor het zicht op het landschap, met name in de open trajecten van de weg, niet belemmerd wordt. Op plekken die wat meer besloten zijn, of waar het zicht op het landschap minder weids is kan het lint plaatselijk juist wat omhoog golven, tot bijvoorbeeld een maximale hoogte van 4 meter. Hierdoor wordt juist het geënsceneerde karakter van de weg benadrukt: het zicht van de automobilist wordt gestuurd richting de kwaliteiten van de polder. Door een kleurverloop toe te passen worden de verschillende landschappen in de deelgebieden benadrukt.
Langs de IJsselmeerdijk
Smalle bermen
In het gebied langs de IJsselmeerdijk bestaat het zicht vanaf de weg enerzijds uit het weidse agrarische landschap richting Dronten, en anderzijds uit de statige IJsselmeerdijk, met daarachter de windmolens in het IJsselmeer die de bocht begeleiden. Het ‘Golvende lint’ benadrukt deze kwaliteiten.
De berm aan de kant van de polder blijft vrij van panelen, waardoor het zicht op de polder volledig vrij blijft. De binnenberm en de berm aan de IJsselmeerdijkkant zijn smal maar worden wel ingericht met een lage strook met panelen.
De zonnedijk
De weg loopt op dit traject parallel met de dijk, waardoor een samenhangend beeld ontstaat. De dijk behoort niet tot de bermen van de weg. In dit model zou het echter een prachtige kans zijn om ook het dijktalud mee te nemen in de ontwikkeling van het ‘Golvende Lint’. Door de onderzijde van het talud in te richten met panelen ‘klotst’ het lint hier tegen de dijk aan.
De boog langs Lelystad
Besloten karakter
In de bocht rond Lelystad heeft de weg een wat meer besloten karakter, met bossen en populierenrijen aan weerszijden van de weg. In de binnenbocht, aan de zijde van Lelystad vormt het lint een hogere golf, tot maximaal 4m hoogte, die deze beslotenheid benadrukt, en waardoor de bocht begeleid wordt. De panelen in de middenberm blijven onder ooghoogte voor automobilisten.
Kleurrijke bermen
De bermen in dit deelgebied zijn behoorlijk breed en open. Door geleiderails aan te brengen aan weerszijden van de middenberm kan dit gebied optimaal ingericht worden voor de lange lijnen van zonnepanelen. Om de bermen zo optimaal mogelijk te benutten worden in dit gebied geleiderails aangebracht. Evenals in de variant ‘Streepjescode in de polder’ wordt deze strook tussen deze geleiderail en de panelen ingezaaid met een bloemrijk kruidenmengsel. Hierdoor ontstaan aantrekkelijke groene stroken, die het zicht op de panelen verzachten en tevens waarde hebben voor onder andere insecten en kleine zoogdieren.
Kleurrijke bermen
De bermen in dit deelgebied zijn behoorlijk breed en open. Door geleiderails aan te brengen aan weerszijden van de middenberm kan dit gebied optimaal ingericht worden voor de lange lijnen van zonnepanelen. Om de bermen zo optimaal mogelijk te benutten worden in dit gebied geleiderails aangebracht. Evenals in de variant “streepjescode in de polder” wordt deze strook tussen deze geleiderail en de panelen ingezaaid met een bloemrijk kruidenmengsel. Hierdoor ontstaan aantrekkelijke groene stroken, die het zicht op de panelen verzachten en tevens waarde hebben voor onder andere insecten en kleine zoogdieren.
Nationaal Park Nieuw Land
Natuurbeleving
In dit deeltraject staat de beleving van het Nationale Park Nieuw Land centraal. De panelen zijn ondergeschikt aan het zicht op dit Nationale Park, en blijven dan ook grotendeels onder ooghoogte voor de automobilist. Op enkele plekken kan de golf wat oplopen, waar het karakter nu al wat meer besloten is, bijvoorbeeld ter hoogte van de verzorgingsplaatsen. Bij het venster richting het Nationale Park blijven de buitenbermen vrij van panelen, en blijft de inrichting van de middenberm beperkt tot de smalle strook tussen de bestaande kwelsloten.
Evenals bij de variant ‘Streepjescode in de polder’ worden langs het ‘Golvende Lint’ natte bermen aangelegd, waardoor het lint in verloop van tijd ingepakt zal worden door riet en andere natte oevervegetatie. Hiermee wordt de relatie gelegd met het waterrijke karakter van de Oostvaardersplassen, en het Nationale Park Nieuw Land.
Bent u benieuwd naar de andere varianten? U kunt hieronder verder klikken.