Van verkennen naar plannen
In de verkenningsfase onderzochten we tijdens de verkenningsfase of het haalbaar is de rijksgronden langs het traject N35 / A35 en het deel A1 knooppunt Buren - Hengelo-Noord beschikbaar te stellen voor opwekken van duurzame elektriciteit door zonne-energie. Dit resulteerde in de eindrapportage die in februari 2022 is gepubliceerd.
De planfase
Nu zitten we in de planfase. Het verkenningsrapport vormt het uitgangspunt voor de uitwerking tot een projectbesluit. In de uitwerking moet duidelijk worden welke landschappelijke invulling nodig is en welke planning daarbij hoort. Met andere woorden; het ontwerp voor de Duurzaamheidsroute A35 wordt concreter. Ook in deze fase vroegen de gemeenten, provincie, waterschap Rijkswaterstaat en Enexis aan de omgeving om mee te denken over de uitwerking en uitvoering. Het resultaat hiervan kan je lezen in het eindrapport. De partners borduren voort op deze gesprekken en opmerkingen en kijken naar eventuele nieuwe ideeën en kansen. Uiteindelijk wordt dit vastgelegd in een projectbesluit. Hierin wordt vastgelegd wat er planologisch mogelijk is om de opwek van zonne-energie langs de duurzaamheidsroute A35 mogelijk te maken.
De initiatiefnemers
De initiatiefnemers van het project Duurzaamheidsroute A35 zijn Rijkswaterstaat, Rijksvastgoedbedrijf, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, netbeheerder Enexis, de gemeenten Almelo, Borne, Enschede, Hellendoorn, Hengelo en Wierden, Enexis, provincie Overijssel en waterschap Vechtstromen. De gemeenten werken samen aan de Regionale Energiestrategie Twente (RES Twente). In het concept van de RES Twente is energie opwek langs rijkswegen een belangrijke bouwsteen om bij te dragen aan het Klimaatakkoord. Via Mijn gemeente vindt u specifieke informatie over de Duurzaamheidsroute A35 in uw gemeente.
Meedoen
Wij vinden het belangrijk van u te horen wat u belangrijk vindt en welke ideeën en vragen u heeft. In oktober en november 2023 hebben we 7 bijeenkomsten georganiseerd waar inwoners van de 6 betrokken gemeenten mee konden denken over de ruimtelijke inpassing, financiële participatie en ook gronden in konden brengen. Op 29 februari vond een online terugkoppelingsbijeenkomst plaats. Deze was te volgen op Youtube en kan hier teruggekeken worden.
Bekijk onderstaande informatievideo over de Duurzaamheidsroute A35.