In het samenwerkingsproject Energieroute Noord-Holland bestaande uit de A9 A5 A22 A2 A1 zoeken we naar mogelijkheden om langs de snelwegen grootschalig duurzame energie op te wekken. Het traject van de vijf rijkswegen betreft ongeveer 65 kilometer. De A9 loopt van de A1 bij knooppunt Diemen via de zuidwestelijke flank van Amsterdam, Haarlem en IJmuiden naar Alkmaar. De A5 verbindt de A10 vanaf de Coentunnel via knooppunt Raasdorp (A9) met de A4 (knooppunt de Hoek). De A22 betreft de gehele lengte vanaf knooppunt Velsen tot knooppunt Beverwijk, inclusief de Velsertunnel, gelegen onder het Noordzeekanaal. Daarnaast wordt het deel A2 van knooppunt Holendrecht tot knooppunt Amstel en het deel A1 van knooppunt Diemen tot knooppunt Watergraafsmeer meegenomen in dit project.
De exploitatiefase is formeel geen onderdeel van het programma OER. De ontwikkelaar heeft in deze fase de regie. Waar nodig bieden we ondersteuning bij vergunningaanvragen bij Rijkswaterstaat en zijn we aanspreekpunt voor de ontwikkelaar.
- Lengte: circa 65 kilometer
- Potentie: 685 hectare
- Partners: De gemeenten Alkmaar, Heiloo, Castricum, Uitgeest, Heemskerk, Beverwijk, Velsen, Haarlemmermeer, Amstelveen, Amsterdam, Ouder Amstel en Diemen, de provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Rijksvastgoedbedrijf en netbeheerder Liander
- Status project: Verkenningsfase
- Planning: Najaar 2023 planfase
Meedenken en meedoen
De voorverkenningsfase brengt kansen, randvoorwaarden en beperkingen in beeld voor het opwekken van hernieuwbare energie langs de wegen. Goede communicatie en participatie met omwonenden is onderdeel van eventuele vervolgstappen en start als de voorverkenning afgerond is. Er wordt nu samen met alle partners gewerkt aan het opstellen van een plan voor het organiseren van participatie. Zodra bekend is wanneer de eerste inspraakmogelijkheden worden georganiseerd leest u dit op deze pagina.
Ontwerpimpressie soortgelijk project (A37 Drenthe)
Kenmerken
Alle partners werken gezamenlijk aan een verkenning voor het opwekken van energie langs de snelwegen. Dat kan door zonnepanelen in de zijbermen te plaatsen, op geluidsschermen of op naastgelegen open stukken grond. Ook de mogelijke plaatsing van windturbines (binnen de hiervoor bestemde zoekgebieden uit de Regionale Energiestrategieën (RES)) is onderdeel van de voorverkenning. Op andere tracés van snelwegen in Nederland is al ervaring opgedaan en zijn plannen voor soortgelijke ontwikkelingen in een vergevorderd stadium, zoals langs de A6 in Flevoland en langs de A37 in Drenthe.