Project zon langs de A7
Een van de 10 pilotprojecten is de pilot `Zon langs de A7’. Een samenwerkingsproject tussen Rijkswaterstaat, Rijksvastgoedbedrijf en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, in opdracht van het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG), samen met de gemeente Medemblik, de gemeente Hollands Kroon, de provincie Noord-Holland en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK).
De zonneweiden zijn verdeeld over 4 aansluitingen langs de A7 tussen Hoorn en den Oever. Drie aansluitingen zijn in eigendom van het rijk, 1 aansluiting (10a Abbekerk) is in eigendom van het waterschap. Het gaat om de volgende aansluitingen:
• 10 Wognum
• 10a Abbekerk
• 11 Medemblik
• 12 Middenmeer
In totaal gaat het om ongeveer 5,5 hectare, in potentie goed voor circa 5,5 MW aan duurzaam opgewekte energie.
De eerste stap voor pilot zon langs de A7 werd gezet tijdens de Dag van de Samenwerking in Noord-Holland in maart 2017. Op deze dag tekenden een aantal partners, waaronder gemeenten in Noord-Holland, de Provincie Noord-Holland, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Liander een duurzame deal voor Klimaat & energie: ‘Samen Duurzame energie opwekken op eigen areaal in Noord-Holland. De partners hebben samen de ambitie om de transitie naar de energie neutrale samenleving te versnellen. Deze transitie biedt veel kansen voor economie, milieu en samenleving. Zon langs de A7 werd in deze deal als kansrijk initiatief genoemd.
Provincie Noord-Holland, gemeente Hollands Kroon, gemeente Medemblik, het Hoogheemraadschap Hollands-Noorderkwartier en het Rijk hebben na een zorgvuldig voortraject het besluit genomen over te gaan tot openbare inschrijving. In het voortraject zijn onder andere veiligheid voor het wegverkeer, technische mogelijkheden en beperkingen en landschappelijke inpassing onderzocht. Uitgangspunt bij de realisatie is dat rekening wordt gehouden met de natuur en zorgvuldige inpassing in het landschap.
Meedenken en meedelen
In de openbare inschrijving wordt aandacht besteed aan zowel procesparticipatie als financiële participatie. Marktpartijen moeten aangeven hoe zij de omgeving betrekken en hoe zij invulling geven aan de mogelijkheid om financieel deel te nemen aan het zonneproject. Bij financiële participatie kunnen omwonenden mede-eigenaar worden van de zonnevelden en delen in de opbrengst. Financiële participatie wordt gestimuleerd, maar de invulling ervan wordt door de markt gedaan.
Onderdeel van Regionale Energiestrategie Noord-Holland Noord
De te realiseren zonnevelden zijn onderdeel van de regionale plannen voor energietransitie, vastgelegd in de Regionale Energiestrategie Noord-Holland Noord (RES). Meer informatie daarover op de website energieregionhn.nl. Hierin staat de regionale bijdrage aan de landelijke energietransitie beschreven. De landelijke doelstelling, vastgelegd in het Klimaatakkoord, is dat in 2030 70% van de stroom uit hernieuwbare bronnen komt.
De vier- op en afritten van de A7 zijn de eerste in een groter aantal. Op meer plekken langs de A7, maar ook op andere snelwegen, worden in de toekomst naar verwachting zonnevelden gerealiseerd. Meer informatie hierover vindt u in dit document ‘Ruimtelijke samenhang en energieopwekking langs de A7.