Het project ‘Zon langs de A7’ heeft als doel om energie op te wekken langs de A7 in de Provincie Noord-Holland.
Het project wordt uitgevoerd in het kader van het Pilotprogramma Hernieuwbare Energie op Rijksgronden. Hierin werken Rijkswaterstaat, het Rijksvastgoedbedrijf en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland samen met gemeenten, provincies en netbeheerders om locaties van het Rijk voor duurzame energie te verkennen en voor te bereiden om deze vervolgens naar de markt te brengen.
Het doel van het programma is om met Rijksgrond een bijdrage te leveren aan de energietransitie. Hiervoor wordt een aanpak ontwikkeld waarmee energieprojecten op rijksgronden op een kosteneffectieve en vlotte manier kunnen worden gerealiseerd, met oog op kwaliteit voor de omgeving en maatschappelijk draagvlak.
In het project zon langs de A7 werken Rijkswaterstaat, het Rijksvastgoedbedrijf en Rijksdienst voor ondernemend Nederland nauw samen met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Provincie Noord-Holland, Gemeente Medemblik, Gemeente Hollands Kroon en netbeheerder Liander.
De provincie waarborgt samen met de gemeente de ruimtelijke kwaliteit en is verantwoordelijk voor de planologische procedure. Daarnaast is de provincie de aanjager van het duurzaamheidsproces.
De gemeenten waarborgen samen met de provincie de ruimtelijke kwaliteit en vormgeving. Daarnaast slaat de gemeenten de brug naar de omwonenden en voorzien in beleid ten aanzien van o.a. duurzaamheid en financiële participatie.
De netwerkbeheerder Liander kijkt hoe we de zonnepanelen langs de A7 kunnen aansluiten op het netwerk.
Het Rijksvastgoedbedrijf zet haar expertise op het gebied van gronduitgifte in om de locaties onder de juiste voorwaarden in de markt te kunnen zetten: marktconform, openbaar en transparant.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) adviseert over de vormgeving van de tenders, duurzame energietechnieken, financiering, innovatie en de procesbegeleiding bij integrale gebiedsontwikkeling en participatie van de omgeving. Ook is RVO verantwoordelijk voor de uitvoering van subsidies (zoals de SDE+).
Rijkswaterstaat stelt rijksgrond beschikbaar en draagt zorg voor de veiligheid van de weggebruiker. Daarnaast heeft Rijkswaterstaat veel ervaring met grote infrastructurele projecten in de grond-, weg- en waterbouw in interactie met de omgeving te realiseren. Op lokaal niveau wordt in de projecten van oudsher nauw samengewerkt met bestuurlijke partners en bewoners en bedrijven in de omgeving.
De samenwerkende partijen het Rijk, de provincie, de gemeenten en het Hoogheemraadschap hebben gezamenlijk onderzocht welke locaties geschikt zijn voor zonnepanelen. Er is gekozen voor de op-en afritten omdat hier voldoende ruimte is om de zonnepanelen veilig te plaatsen.
Voor deze pilot richten we ons op de knooppunten omdat hier de meeste ruimte is. Daarnaast zijn de panelen in de knooppunten het best landschappelijk in te passen. In de toekomst kan verkend worden of er toch meer locaties zijn die in aanmerking komen voor het opwekken van energie.
Om de opgave in de energietransitie te halen is meer nodig. Parallel aan het benutten van daken wordt daarom ook gekeken naar mogelijkheden van dubbel grondgebruik langs de infrastructuur.
Voor de opwekking van wind is om veiligheidsredenen een bepaalde afstand tot aan de weg noodzakelijk. Deze afstand is gelijk aan het rotorblad van de windturbines en bedraagt ongeveer 80 m. Dit betekent dat de windturbines niet op rijksgrond gezet kunnen worden.
Rijkswaterstaat stelt alleen de grond beschikbaar. Na gunning zal de ontwikkeling, realisatie en exploitatie van de projecten worden uitgevoerd door professionele (markt)partijen.
Vanuit de omgevingsvergunning wordt er al dan niet ruimte geboden voor de zonneparken op deze locatie. Daarnaast kijkt Rijkswaterstaat nauwkeurig of dat veilig kan op deze locaties.
Omgevingsparticipatie maakt onderdeel uit van de aanbesteding. Gemeente kan aangeven of de exploitant dit voldoende meeneemt. De ruimtelijke inpassing is straks een onderwerp bij de verklaring van geen bedenking, waar de raad een besluit over neemt. Daarna volgt een ontwerp omgevingsvergunning, waartegen bezwaar mogelijk is.
Voor deze pilot richten we ons op de knooppunten omdat hier de meeste ruimte is. De bermen zijn op dit traject vaak te smal voor het plaatsen van panelen. Daarnaast zijn de panelen in de knooppunten het best landschappelijk in te passen. In de toekomst kan verkend worden of er toch meer locaties zijn die in aanmerking komen voor het opwekken van energie.
De vier locaties samen zijn goed voor ongeveer 6MW. Dit is schatting, afhankelijk van de technische ontwikkelingen en uitvoering kan dat veranderen.
De opgewekte elektriciteit van een zonneweide, wordt direct verkocht aan de betrokken energiemaatschappij.
Grote delen rond rijksweg A7 zijn aangemerkt als congestiegebied in het elektriciteitsnet. Levering is daarom pas mogelijk nadat de congestie is verholpen door de netbeheerder (Liander). Naar verwachting is dit in 2023/2024 het geval
Ja, het project is onderdeel van de RES Noord-Holland Noord.