"We bekijken in Noord- Holland hoe we dit zo slim en zo goed mogelijk kunnen realiseren. Dat doen we door te werken aan Regionale Energiestrategieën (RES). We onderzoeken zorgvuldig wat kan, wat niet kan en welke voorkeuren en wensen er zijn. Hierbij werken we nadrukkelijk in nauwe samenwerking met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Alleen samen kunnen we deze complexe maar noodzakelijke omslag naar een schoner Noord- Holland maken.
In het proces om te komen tot zogenoemde Regionale Energie Strategieën blijkt veel draagvlak voor zon- en windenergie op en rond infrastructuur. Niet zo gek, want energieprojecten zijn op dit soort plaatsen landschappelijk vaak goed in te passen. Ook de mogelijkheid voor dubbel ruimtegebruik is aantrekkelijk: infra-gronden combineren met energieopwekking. Denk aan zonnepanelen in bermen, knooppunten en geluidschermen. Voor de ruimte die je langs snelwegen benut voor energieopwekking, hoef je niet op andere plekken schaarse grond te gebruiken.
De komende jaren gaan we graag met Rijkswaterstaat, Rijksvastgoedbedrijf en RVO de samenwerking aan om deze ideeën en initiatieven verder te brengen.
In Noord-Holland doen we alvast eerste ervaringen op in de pilot ‘Zon langs de A7’. Dit project vormt een unieke en leerzame samenwerking tussen Rijk, waterschap, gemeenten en provincie, waarbij een aantal knooppunten tussen Hoorn en de Afsluitdijk worden benut voor zonne- energie. Alle partijen waren het er al snel over eens
dat deze knooppunten zich bij uitstek lenen voor het opwekken van zonne-energie. Maar het project ook echt tot realisatie brengen, dat vormt de grote uitdaging.
Er moeten bestemmingsplannen worden gewijzigd, gronden worden overgedragen en beeldkwaliteitsplannen worden opgesteld. Complimenten aan Rijkswaterstaat hoe ze zich faciliterend en meedenkend opstellen in dit proces. Dit biedt perspectief voor de verdere samenwerking in de energietransitie. Ik ben vol vertrouwen dat de pilot ‘Zon langs de A7’ een project gaat worden waar we trots op zullen zijn.”