In ‘Zon en wind langs de A28 Amersfoort-Utrecht’ onderzoekt een projectteam waar mogelijkheden zijn voor zonnepanelen en windmolens langs de A28 en het defensieterrein Vlasakkers. Het gaat om het gebied langs de A28 knooppunt Rijnsweerd bij Utrecht tot aan de Poort van Amersfoort (knooppunt Hoevelaken), inclusief de Vlasakkers, op terreinen waarvan de overheid eigenaar is
Het project en de onderzoeken bevinden zich in de verkennende fase. In deze fase verzamelt een team van specialisten informatie, of en hoe in dit gebied opwek van duurzame energie, via zonnepanelen en windmolens kunnen worden ontwikkeld. Op basis van deze informatie zal een het Rijk, de Provincie en de gemeenten een besluit nemen over het vervolg van dit project.
Wat is OER?
‘Zon en wind langs de A28 Amersfoort-Utrecht’ is onderdeel van het OER-programma. Met het programma OER (Opwek Energie op Rijksgrond) (www.energieoprijksgrond.nl) stelt de Rijksoverheid eigen gronden ter beschikking om daar duurzame energie op te wekken. Met behulp van zon en wind. Het programma heeft als doel om een concrete bijdrage te leveren aan het realiseren van de klimaatopgave, zodat in 2030 70 procent van de elektriciteit in Nederland wordt opgewekt via hernieuwbare bronnen
Het doel van het project is te verkennen óf en op welke manier windmolens en zonnepanelen op overheidsgronden langs de A28 en op de Vlasakkers mogelijk zijn. Is de opwek van duurzame energie met wind en zon mogelijk? En met welke aspecten moet rekening worden gehouden? De projectorganisatie onderzoekt in ieder geval geluid, slagschaduw, financiële haalbaarheid, de verkeersveiligheid, landschappelijke inpassing, ecologie en de impact op het elektriciteitsnetwerk.
Participatie
Om de omgeving goed te informeren en te betrekken, start er een participatietraject over de onderzoeken. Belangengroepen, eigenaren, bedrijven en bewonersgroepen kunnen aangeven wat zij belangrijk vinden en welke ideeën en vragen zij hebben. Zijn er bijvoorbeeld vragen en ideeën over de insteek van de onderzoeken? Of is er de wens om ook in de vervolgfasen mee te denken?
Het projectteam ‘Zon en wind langs de A28 Amersfoort-Utrecht’ nodigt bewoners en lokale ondernemers uit, deel te nemen aan het participatietraject dat loopt in de maanden januari en februari 2024. Het projectteam neemt daarover contact op met belangengroepen, eigenaren, bedrijven en bewonersgroepen.
Er is voor iedereen de mogelijkheid om contact met het projectteam op te nemen. U kunt een vraag stellen, maar u kunt ook aangeven welke onderwerpen u graag in een onderzoek terug zou willen zien. Geef dat aan via het contactformulier op deze website.
Planning en besluitvorming
De uitkomsten van de participatie neemt de projectgroep mee in de besluitvorming, de onderzoeken en in het vervolgtraject. Deze informatie wordt samen met de onderzoeken voorgelegd aan de gemeenten, provincie en de stuurgroep om besluiten te nemen over het vervolg van het project.
Onderzoek naar geschikte gebieden
De locaties langs de A28 zijn onderdeel van een onderzoek van de provincie Utrecht naar geschikte gebieden voor wind- en zonne-energie. De provincie Utrecht wil graag betaalbare én duurzame energie voor al haar inwoners. Hierbij is een goede balans nodig tussen zon en wind. Hoewel er al veel daken met zonnepanelen zijn, is alleen zon op daken van woningen en bedrijven niet voldoende. De provincie voert in 2023 een plan-m.e.r (milieueffectrapportage) uit, dat leidt tot voorkeurslocaties voor de realisatie van windparken. Daarnaast hebben ze inwoners van de provincie gevraagd naar wat zij belangrijk vinden bij de locaties waar opwek van wind of zon moet komen. In totaal worden 99 gebieden onderzocht. Het plan m.e.r. van de provincie en het OER project ‘Zon en wind langs de A28 Amersfoort-Utrecht worden op elkaar afgestemd.
Meer informatie over het project is te vinden op
A28 Amersfoort-Utrecht | Energie op Rijksgrond