Over het project
Het doel van dit project is om te verkennen of windturbines en zonnepanelen op overheidsgronden langs de A28 mogelijk zijn. Het projectteam onderzoekt onder andere de effecten van windturbines op geluid, radar van luchtverkeersleiding, slagschaduw, de verkeersveiligheid, ecologie en het elektriciteitsnetwerk. Ook onderzoekt het team hoe windturbines landschappelijk kunnen worden ingepast, de energieproductie en de financiële haalbaarheid. Daarnaast brengen we de potentie voor zonne-energie langs dit deel van de A28 in kaart.
Het gaat om het gebied van knooppunt Rijnsweerd bij Utrecht tot aan de Poort van Amersfoort (knooppunt Hoevelaken). In dit project werken de gemeenten Utrecht, De Bilt, Zeist, Soest, Leusden en Amersfoort en de provincie Utrecht samen met Rijkswaterstaat (RWS), Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en het ministerie van Defensie.
Het projectteam sprak met belangengroepen, grondeigenaren, bedrijven en bewonersgroepen. Op die manier hebben we meningen en wensen opgehaald uit de directe omgeving. De gesprekken gingen in deze fase met name over wat belangrijk is om te onderzoeken. Zie meer informatie hierover onder kopje Participatie.
Waarom dit OER project?
In het Klimaatakkoord staat dat in 2030 70 % van onze elektriciteit uit hernieuwbare bronnen moet komen. Om hieraan te voldoen wordt er in 30 regio’s gewerkt aan Regionale Energiestrategieën (RES). In de RES hebben verschillende gemeenten, provincies, waterschappen en regionale netbeheerders met de omgeving gezamenlijk in kaart gebracht waar duurzame energie een plek kan krijgen. Met het programma OER (Opwek Energie op Rijksvastgoed) stelt de Rijksoverheid eigen gronden ter beschikking om daarop duurzame energie op te wekken met zon en wind. Doel van OER-projecten is om de opgave van de RES te ondersteunen en meters te maken om de klimaatdoelen te halen.
Stuurgroep
Een stuurgroep neemt de besluiten over de voortgang van dit project. De stuurgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de provincie Utrecht, de gemeenten Amersfoort, Leusden, Soest, Zeist, De Bilt en Utrecht, Rijkswaterstaat en Defensie.
Onderzoek windenergie provincie Utrecht
De locaties langs de A28 zijn onderdeel van een onderzoek van de provincie Utrecht naar geschikte gebieden voor windenergie. De provincie Utrecht wil graag betaalbare én duurzame energie voor al haar inwoners. Hierbij is een goede balans nodig tussen energie opgewekt door zonnepanelen en windturbines om schommelingen in de energieproductie zoveel mogelijk te beperken. Daarom onderzocht de provincie Utrecht 99 mogelijke locaties voor windenergie. Daar kwamen 27 locaties uit als kansrijk, waaronder de defensieterreinen Vlasakkers en Leusderheide. De onderzoeken die het projectteam uitvoert binnen dit OER-project borduren voort op de resultaten van het onderzoek van de provincie. Zo worden bij het OER-project bijvoorbeeld geluid- en slagschaduwberekeningen uitgevoerd voor verschillende opstellingen. Dit gebeurt niet in het onderzoek van de provincie.
De RES Amersfoort en RES U16
Dit project werkt op basis van locaties die in de RES U16 (Utrecht en omstreken) en RES Amersfoort in 2021 zijn vastgesteld. Het gaat om locaties langs de A28 tussen Utrecht en Amersfoort (waaronder defensieterrein Leusderheide), en langs het spoor tussen Amersfoort en Utrecht (defensieterrein Vlasakkers) in beheer van het Rijk.
Planning
- Juni 2021: aanvraag OER van gemeente Zeist, mede namens Amersfoort, Leusden en Soest.
- Juni 2023: intentieverklaring voor de verkenning van windturbines en zonnepanelen langs de A28 en op het defensieterrein Vlasakkers en Leusderheide getekend door alle betrokken partijen. Daarmee is de verkenningsfase gestart.
- December 2023: provincie Utrecht maakt lijst met voorkeurslocaties voor windturbines bekend.
- Januari-april 2024: participatietraject A28.
- December 2023-april 2024: technische onderzoeken geluid, slagschaduw, veiligheid en energie.
- Mei – September 2024: nadere onderzoeken naar radar, ecologie en inpassing. Indien nodig: nader onderzoek geluid, slagschaduw en externe veiligheid. Onderzoek zonne-energie langs de Rijksweg. Resultaten van het participatietraject.
- Najaar 2024: Besluit door het Rijk, de betrokken gemeenten en de provincie over vervolg van het project
- Eerste kwartaal 2025: Start vervolgfase. Vervolgonderzoek naar ecologie en de inpassing in de defensieterreinen. Uitwerken aanpak voor tender en vervolg participatieproces.