De energieroute Noord-Holland is een samenwerkingsproject tussen verschillende gemeenten, het Rijk en de provincie met als doel de opwek van duurzame energie langs (rijks)snelwegen van Alkmaar tot en met Diemen mogelijk te maken. Denk aan het plaatsen van zonnepanelen op taluds (schuine grasbermen langs de weg), in snelweg knooppunten of op (geluids)schermen. In Amsterdam kijken we op dit moment naar drie gebieden langs de wegen A5, A9, A1 en A2. Bekijk de kaart om te zien om welke gebieden dit gaat. Het project bevindt zich momenteel in de verkenningsfase. In deze fase kijken we welke locaties binnen die gebieden mogelijk geschikt zijn en maken we ontwerpvoorbeelden. Hierbij hebben we gebruikgemaakt van een vragenlijst met voorwaarden waaraan de locaties en ontwerpen moeten voldoen. In de vragenlijst kon u via stellingen aangeven wat u belangrijk vindt dat we meenemen in de plannen en de ontwerpen. Ook was het mogelijk om uw ideeën en aandachtspunten voor het ontwerp mee te geven. Wij bedanken u van harte voor het invullen van de vragenlijst; uw mening is voor ons van grote waarde.
Uitkomsten vragenlijst Amsterdam
De opgehaalde input wordt gebruikt om ontwerpregels en uitgangspunten in het projectbesluit mee te nemen. Deze gaan we in de planfase (2024) opstellen en uitvoeren.
Hieronder lichten we twee punten toe die vaak in de antwoorden naar voren kwamen. Het gaat hier over de basisvoorwaarden voor de ontwerprichtlijnen en de vraag hoe Amsterdammers kunnen profiteren van de opbrengsten van dit project. Uitgebreidere toelichting vindt u hier.
- Zes basisvoorwaarden voor ontwerprichtlijnen
Uit de resultaten bleek dat u de landschapskenmerken, ecologische waarden, veiligheid en de uitstraling van de zonnepanelen belangrijk vindt. Daarom heeft Feddes/Olthof bij het opstellen van de ontwerprichtlijnen rekening gehouden met zes basisvoorwaarden die voor de hele Energieroute NH gelden:
- Behoud van de kernkwaliteiten
- Zorg voor ruimtelijke samenhang
- Behoud van waardevolle beplanting
- Koester ecologische waarden
- Geen negatief effect op veiligheid van de weg
- Efficiënt energiesysteem:
De toelichting van deze basisvoorwaarden vindt u in het document.
2. Hoe kunnen Amsterdammers profiteren van dit project?
We zetten ons in om Amsterdammers mee te laten profiteren van de opbrengsten van dit project. Zo onderzoeken we samen met het Rijk hoe Amsterdammers financieel kunnen participeren en hoe de voordelen van dit project terug kunnen vloeien naar de directe omgeving. Op landelijk niveau en in het Klimaatakkoord is de ambitie van minimaal 50% lokaal eigendom uitgesproken.
Daarnaast verkennen we waar en in hoeverre de projecten in samenwerking met de lokale energiecoöperaties gerealiseerd kunnen worden.
Het uitgebreidere document met de antwoorden vindt u hier.
De voorkeursvariant
Alle ontwerpuitgangspunten voor de gehele Energieroute Noord-Holland kunt u vinden in de voorkeursvariant. Deze kunt u hier raadplegen.