Energie opwekken naast de snelweg: In het samenwerkingsproject Energieroute Noord-Holland is de gemeente Heemskerk op zoek of dit mogelijk is bij A9 De Kil. Het idee is om een zonnepark in de ‘oksels’ van de snelweg te plaatsen. In juli 2023 heeft u over dit onderwerp een enquête kunnen invullen. Hartelijk dank daarvoor! Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen.
Waarom afslag A9 De Kil?
In heel Nederland zoekt de overheid naar manieren om duurzame energie op te wekken. Een van de mogelijkheden is het plaatsen van zonnepanelen in en langs bermen en knooppunten van snelwegen. De Rijksweg A9 is deel van het project. Gemeente Heemskerk onderzoekt welke plek hiervoor het best geschikt is. We kijken hierbij naar technische (on)mogelijkheden, het landschap en wat u belangrijk vindt als inwoner. Afslag A9 De Kil is naar voren gekomen als goede optie.
Waarom leggen we niet eerst de daken vol met zonnepanelen?
Een begrijpelijke vraag, maar in de praktijk blijkt dit niet zo makkelijk. Zo zijn niet alle daken geschikt en zijn we afhankelijk van woningeigenaren en eigenaren van bedrijfspanden of ze in zonnepanelen willen investeren. De komende jaren hopen we zoveel mogelijk Heemskerkers te stimuleren die keuze wel te maken.
Zelfs als alle geschikte daken vol zonnepanelen liggen, blijft het nodig om op andere plekken duurzame energie op te wekken. Dit is nodig om de doelen uit het Klimaatakkoord te halen en CO2-uitstoot terug te dringen.
Zijn zonnepanelen schadelijk voor het milieu?
Een aantal deelnemers van de enquête maakt zich zorgen dat zonnepanelen schadelijk zijn voor het milieu. U heeft hier misschien negatieve berichten over gelezen. Door hernieuwbare energie op te wekken, dragen zonnepanelen juist bij aan een beter milieu. Zonnepanelen hoeven ook niet te leiden tot milieu- en bodemverontreiniging. Door eisen mee te geven aan het type materiaal (zoals de zonnepanelen en onderconstructie) dat een toekomstige ontwikkelaar mag toepassen, borgen we dit. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan PFAS-vrije zonnepanelen.
Wat voor impact heeft het zonnepark op mijn uitzicht en het groen?
U hoeft zich geen zorgen te maken dat uw uitzicht wordt verpest of dat het groen verdwijnt. Het afgelopen jaar heeft de gemeente 18 hectare grond onderzocht en getoetst op een aantal eisen. Uiteindelijk is 2 hectare overgebleven. De zonnepanelen komen in de ‘oksels’ van de snelweg bij afslag A9 De Kil. Alleen als u over de snelweg rijdt, zal het uitzicht voor u veranderen. De zonnepanelen gaan op in het groen naast sloten en rietoevers. Op deze plek staan nu populieren. Die moeten we helaas weghalen, maar daarvoor in de plaats planten we nieuwe bomen terug.
Let de gemeente op biodiversiteit?
Ja, dat doen we. Er komen geen zonnepanelen in Natura 2000 gebieden, Provinciaal Bijzonder Landschap en weidevogelgebieden. Ook in de volgende fases van het project is biodiversiteit een belangrijk onderwerp. Bij het aanleggen van het zonnepark kijken we naar voldoende ruimte voor licht, lucht en water. Daarnaast zorgen we ervoor dat de zonnepanelen de bodem niet aantasten. Als de zonnepanelen er zijn, zullen we ook letten op de biodiversiteit.
Houd de gemeente rekening met netcongestie?
We hebben ook veel opmerkingen gekregen over netcongestie. U vroeg zich af of we rekening houden met het volle elektriciteitsnet. Dat doen we zeker. Hiervoor is het Taskforce e-infrastructuur opgezet. In Heemskerk wordt gekeken of er een koppelkans ligt met de windmolen op bedrijventerrein Trompet.
Participatie
In de volgende fase van het project houden we opnieuw een moment waar u kunt meepraten. Meer informatie volgt hierover!
Over het project Energieroute Noord-Holland
We gaan duurzamer wonen, werken en leven. De Nederlandse regering heeft afgesproken dat alle energie in Nederland in 2050 duurzaam is. Ons elektriciteitsverbruik neemt de komende jaren enorm toe omdat we elektrisch gaan koken, rijden en in sommige gevallen ook elektrisch gaan verwarmen. Er moet dus veel meer energie duurzaam worden opgewekt. In heel Nederland wordt nagedacht op welke plekken we de energie kunnen opwekken. Dit proces heet de Regionale Energie Strategie (RES).
Vragen?
Heeft u vragen of wilt u extra informatie? Neem contact op met collega Liza Cremer via energietransitie@heemskerk.nl.